İlçenin adına ilişkin iki rivayet vardır; Birincisi, Ulusu Çayının verimli olması nedeni ile etraftaki köylerin, dört bir yandan gelip yerleşmeleri ve dört yol ağzında bulunması sebebi ile, dört köşe anlamına gelen Ciharköşe adının verildiği şeklindedir. Bir diğeri ise, ilçenin bulunduğu arazinin ova ve toplanmaya elverişli olması sebebi ile sefere çıkacak askerlerin burada toplandığı ve asker toplayan anlamına gelen Çeriçeken adının verildiği, bunun da zamanla Çerkeş adına dönüştüğüdür.
Tarihi Devirlerde Çerkeş
Antik çağda Paflagonya adı verilen batıda Filyos Irmağı, kuzeyde Karadeniz, güneyde Işık, Elden ve Aydos Dağları arasındaki bölgede yer alan Çerkeş çok eski bir yerleşim merkezidir. Hitit, Bizans ve Roma dönemlerine özgü kalıntılar bu uygarlıkların yaşadığını göstermektedir.
Cumhuriyet Döneminde Çerkeş
1860 yılından beri ilçe statüsünde olan Çerkeş, bu statüsünü Cumhuriyet döneminde de Çankırı iline bağlı olarak devam ettirmiştir. Tarih boyunca büyük felaketlere maruz kalan ilçede 1939 yılında meydana gelen büyük yangın ve 1944 yılındaki depremle birlikte büyük bir tahribat yaşanmıştır.
Günümüzde özellikle hayvancılık alanında ivme yakalayan ilçe, fabrikaların açılması, OSB´nin kurulmasıyla sanayi ve ticaret alanında da ciddi atılımlar göstermektedir.
Görseller
Kuruma ait festivaller
Çerkeş Kültür Hayvancılık.. Çankırı Çerkeş
Tarih: 02.09.2023
Bitiş:02.09.2023