: İslambey Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi No:37
Arnavutköy Hakkında
Arnavutköy´ün yerleşim yeri olarak kurulduğu tarihi saptamak güç, ancak arşivlerden çıkan haritalardan bölgenin 1850´li ve 1890´lı yıllarda dahi (Arnaout Kevi) Arnavutköy ismiyle anıldığı, haritalarda da bu isimle yer aldığı bilinmektedir. Daha detaylı bilgilere ise 1920´li yıllardan itibaren ulaşılabilmektedir.
İlçe, mübadeleden (yaşayan halkların değişimi) önce yaklaşık 180 haneden oluşan Rum köylülerin yaşadığı ve şimdilerde “Eski Köy” , “Köy içi”, “Aşağı Köy” gibi değişik adlarla anılan bir bölgede yer alıyordu. 1923 Lozan Anlaşması çerçevesinde; Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yaşan halkların değişimi “mübadele” protokolünün imza altına alınmasıyla birlikte karşılıklı göçler başlamıştır. Halkların karşılıklı değişimini öngören Protokol gereği bu bölgede yaşayan Rum Köylüler Yunanistan´a, Yunanistan Drama bölgesinde yaşayan Müslüman Türkler ise bu bölgeye yerleştirilmişlerdir.
Türkler, bu bölgeye yerleşim esnasında Rum köylüleri ile 2 ay beraber yaşamak zorunda kalmışlardır. Daha sonra Rumlar kendilerine ait bir kilisenin de bulunduğu bu bölgeden evlerini bırakarak anlaşma gereği kendi topraklarına göç etmişlerdir.
İstanbul´un Avrupa Yakası´nın merkezi sayılabilecek bir mevkide 41 derece Kuzey enlemi ile 28 derece Doğu boylamının kesiştiği noktada yer almaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Sazlıdere Barajı bulunmaktadır. İstanbul´un ciğerleri tabir edilen ormanlık alanlara sahip olan Arnavutköy´ün çevresinde Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı gibi beldeler bulunmaktadır. Tarihte, Osmanlı İmparatorluğu´nun Avrupa´ya düzenlediği seferlerde kullandığı yol olarak da bilinen Eski Edirne Asfaltı´da Arnavutköy´ün merkezinden geçmektedir.
Resmi Gazetede 22 Mart 2008 tarihinde yayınlanan İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile birlikte resmen ilçe olan Arnavutköy, Avrupa Yakası´nın yüzölçümü en büyük ilçelerinden biri haline gelmiştir. Önceki nüfusu 60 bin olan Arnavutköy´ün ilçe olmasıyla birlikte nüfusu 140 bin kişiye ulaşmıştır. İstanbul´un Avrupa Yakasının içme suyunu karşılayan Durusu Gölü ile Sazlıdere Barajını da içine alan Arnavutköy´ün yüzölçümü ise 506,52 km²´ye kadar genişlemiştir. Genç ilçe çevresinde bulunan Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı, Durusu ve Hadımköy beldelerinin birleşiminden oluşturulmuştur.
Tüm bunların yanı sıra Arnavutköy sahip olduğu su potansiyeli ile İstanbul´un bir çok ilçesini geride bırakmaktadır. Başta Durusu Gölü olmak üzere Sazlıdere Barajı ile kuzeyinde mesire yeri olarak kullanılan ve İstanbulluların hoşça vakit geçirebildiği irili ufaklı bir çok gölet bulunmaktadır. Yeşil alanları, piknik alanları, mesire yerleri ve ormanlarıyla Arnavutköy, İstanbulluların özellikle hafta sonları sıkça ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.
Görseller
Kuruma ait festivaller
Geleneksel Çocuk Oyunları.. İstanbul Arnavutköy
Tarih: 07.10.2025
Bitiş:08.10.2025
Yeniköy Karpuz Festivali İstanbul Arnavutköy
Tarih: 27.07.2025
Bitiş:27.07.2025
Kışlık Lezzetler Festival.. İstanbul Arnavutköy
Tarih: 26.09.2025
Bitiş:28.09.2025
Arnavutköy Hamsi Festival.. İstanbul Beşiktaş
Tarih: 11.12.2022
Bitiş:11.12.2022