: Gümüşsuyu Mahallesi Şehit Bülent Kocabıyık Caddesi No:3 Beykoz/İSTANBUL
Beykoz Hakkında
İstanbul, medeniyetlere başkentlik yapmış bir dünya şehri. Bu şehrin en güzel yerlerinden biri Boğaziçi ve onun bir parçası olan Beykoz´dur. Üç bin yıllık tarihi ile Beykoz, İstanbul´da Osmanlı´nın fethettiği ilk yer olması; Sultan Yıldırım Bayezid´in yaptırdığı Anadoluhisarı ile fethin müjdeleyicisi; Göksu, Küçüksu, Akbaba, İncirköy, Beykoz çayırı ile İstanbul´un mesiregahı olan bir belde. Sinesinde Yuşa hazretleri başta olmak üzere kadim Beykozlulara ebedi istirahatgah olan bir belde.
Beykoz´un tarihine ilişkin olarak bilinen en eski tarih M.Ö. 900´lerdir. Bu dönemde deniz yoluyla gelip Beykoz´u kendilerine yurt edinen Traklar, Beykoz´da yerleştiği bilinen ilk halk olarak karşımıza çıkar. Her ne kadar sanat tarihçileri ve arkeologlar çok daha önceki dönemlerde Karadeniz´den Boğaz´a doğru seyreden tepelerde Apollon tapınağı benzeri yapıların olduğunu öne sürmekte ve dolayısıyla da Beykoz´un bir kent olarak tarihini çok daha önceki tarihlere götürmek gerektiğini iddia etseler de, örgütlü bir toplumsal hayatın Beykoz´da söz konusu tarihle birlikte başladığını söyleyebiliriz.
Traklar Beykoz´a geldiklerinde, kralları Amikos´un ismine binaen, buraya “Amikos” adını vermişlerdir. Amikos, Beykoz´un bilinen en eski adıdır. Boğaz´ı geçerek Beykoz´a gelen Traklar burada Bebrik Devleti´ni kurmuşlardır. Bir rivayete göre Bebrikler isimlerini Akdeniz kıyısında, Pirenelerin kuzeyinde ve güneyinde bulunan eski bir İber kavminden almışlardır. Bebrikler M.Ö. 337 yılında Bitinyalıların saldırısına uğramış ve Bebrik Devleti uzun süren kanlı mücadele ve savaşların ardından yıkılmıştır.Beykoz (Amikos), yönetim mekanizmasının babadan oğula geçen bir krallık sistemine bağlı olduğu Bitinyalılar devrinde tam dokuz kral görmüştür. M.Ö. 74 yılında Bitinya kralı IV. Nicomedes ölüm döşeğindeyken tüm krallığını Roma imparatorluğuna devretmiştir.
M.S. 395 yılında Roma İmparatoru Büyük Teodosyus imparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye bölene dek Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan Beykoz, bu tarihten itibaren Bizans İmparatorluğunun egemenliği altına girer. Pers İmparatorluğu 609 yılında Beykoz´u sınırlarına dâhil eder. Persler altmış yıl bu topraklarda kaldıktan sonra, 669 yılında Müslüman Araplar bu toprakları Perslerden alırlar. Kısa bir süre sonra çekilen Arapların ardından bölgenin hâkimiyeti yeniden Bizanslıların eline geçer. Bizanslıların bölgedeki bu üstünlükleri yedi yüz yıldan daha fazla, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid´ın bölgeyi ele geçirdiği tarih olan 1402 yılına kadar devam eder. İstanbul´un Fatih Sultan Mehmed tarafından fethinden 51 yıl önce, Beykoz (Amikos) Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı İmparatorluğu´nun sınırları içerisine dâhil edilir. Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilen kentin adı bundan böyle Amikos değil, Beykoz´dur. Beykoz isminin nereden geldiğine ilişkin olarak da çeşitli rivayetler söz konusudur. Bu rivayetler içerisinde en bilineni, Beykoz isminin Kocaeli beylerbeylerinin Beykoz´da oturmasına nispetle üretilenidir.
Rivayete göre Farsçada köy anlamına gelen kos sözcüğünün Türkçe bey sözcüğüne eklenmesi sonucunda ortaya çıkan Beykos (Beyköyü) sözcüğü kentin adı olarak kalmıştır. Beykos zamanla Beykoz´a dönüşmüştür. Bilinen bir başka rivayet ise, Beykoz isminin, kentin Osmanlı idaresi altına girdiği dönemden sonra kentte inşa ettirilen On Çeşmeler adlı bir çeşmenin yanında bulunan büyük bir ceviz ağacına binaen ortaya çıktığını iddia etmektedir. Bu rivayete göre söz konusu dönemde koz kelimesi ceviz sözcüğünü nitelemek üzere kullanılmaktadır. Bu yörede ceviz ağaçlarının çok fazla sayıda bulunması nedeniyle de bu yöreye Binkos adının verildiği ve bu ismin zamanla Beykoz ismine dönüştüğü öne sürülmektedir.
Görseller
Kuruma ait festivaller
Kültür Sanat Turizm Yöres.. İstanbul Beykoz
Tarih: 25.09.2025
Bitiş:28.09.2025
Beykoz Ihlamur Festivali İstanbul Beykoz
Tarih: 08.07.2023
Bitiş:08.07.2023
Uluslararası Beykoz Cam F.. İstanbul Beykoz
Tarih: 22.09.2023
Bitiş:01.10.2023
Feel Fest İstanbul Beykoz
Tarih: 05.06.2022
Bitiş:05.06.2022
Beykoz Mısır Festivali İstanbul Beykoz
Tarih: 20.09.2025
Bitiş:20.09.2025
Beykoz Çayır Festivali İstanbul Beykoz
Tarih: 30.08.2025
Bitiş:07.09.2025
Beykoz Kanlıca Yoğurt Fes.. İstanbul Beykoz
Tarih: 16.09.2023
Bitiş:16.09.2023
Beykoz Su Sporları Festiv.. İstanbul Beykoz
Tarih: 01.07.2022
Bitiş:03.07.2022