: Hükümet Konağı Kat: 2 Çayıralan/Yozgat, Posta Kodu:66600
Çayıralan Hakkında
Çayıralan bölgesinin tarihi ilk olarak Dulkadiroğulları Beyliği zamanına uzanmaktadır. Dulkadiroğulları Beylerinden Sultan Alaüddevle Bozkurt Bey (Han) (1479-1515) beyliği döneminde Akdağ-Çayıralan bölgesinde Kılınç Abdal Zaviyesi’ni yaptırmıştır. Bu dönemde burada köy yoktur ama Çayır Şeyhi ve Karalu gibi mezralar vardır. Mezra köyden küçük tarım yapılabilen yerleşim yeridir.
Sultan Alaüddevle 1515 yılında Turnadağ Savaşı’nda Yavuz Sultan Selim Han’ın görevlendirdiği Rumeli Beylerbeyi Sinan Paşa kumandasındaki Osmanlı ordusuna yenilince beylik yıkılmış ve topraklarını Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bozok ise bir liva (sancak-vilayet) olarak Osmanlı idari yapısında yer almıştır. Kuvvetle muhtemel ki Bozok Sancağı’nın ilk Sancak Beyi de Çerkez İsa Bey’dir. 1500´lü yıllarda Bozok Sancağı´nın merkezi Akdağ kazası-nahiyesi, buranın da merkezi Çayır Şeyhi karyesi(köyü)dir. Bu köy Bozok Sancağı Sancak Bey´i (Valisi) Çerkez İsa Bey´in çiftliği olan yerde kurulmuştur. Kurucusu malum Çerkez İsa Bey´dir. Kendisi Bozok, Kayseri ve Kırşehir livalarının valiliklerinde bulunmuştur. Bozok valisi iken bu günkü Çayıralan´ın olduğu yerde kendisine ait bir çiftlik vardır. Çiftliğin adı sonraları Karalu Çiftliği olarak anılır. Bu günkü lisenin yan tarafına düşen yerde de Karalu mezrası denilen köyden küçük ziraat yapılan bir yerleşim yeri vardır.
Çerkez İsa Bey, Osmanlı klasik döneminde Bozok Sancağı’nın merkezi Akdağ kazası yani Çayır Şeyhi köyü olduğu için, muhtemelen bu çiftlikte ikamet etmektedir. Sistem gereği, Osmanlı´da devlet adamları çocuklarına miras bırakamıyorlardı. Mal varlıklarını vakfediyorlardı. Kendi çocukları da bu vakıfların mütevellisi (yöneticisi) olabiliyorlardı. Çerkez İsa Bey´de bu çiftliği vakfetmişti. Dolayısıyla köyün arazisi cami ve caminin etrafı vakıf arazisidir.
Görseller
Kuruma ait festivaller
Çayıralan Bal Ve Kültür F.. Yozgat Çayıralan
Tarih: 11.08.2023
Bitiş:13.08.2023